Podstawa prawna
Kierownictwo w Domu Pomocy Społecznej
O grupie
Galeria zdjęć‡ grupy
O nas w mediach
Dom Pomocy Społecznej w Szczytnie
Filia Domu Pomocy w Spychowie


Bożonarodzeniowe warsztaty kulinarne

22.12.2015 10:08:11


 Okres Świąt Bożego Narodzenia to doskonały czas na zorganizowanie warsztatów kulinarnych mających na celu zaprezentowanie starych, tradycyjnych potraw świątecznych. Warto sięgnąć zatem do skarbów domowych i „odgrzebać babcine” sposoby na udane święta. Wiadomo przecież, że babcie miały rację, kiedy w sposób szczególny dbały o świąteczne menu. Bo czy ważne byłyby święta bez karpia na masełku z cebulką, szczupaka w galarecie, makowca, czy barszczu z uszkami?
O właśnie barszczu!!! Takiego prawdziwego barszczu na zakwasie, a nie z torebki.
Oto przepis na prawdziwy babciny zakwas buraczany – „palce lizać”:

Składniki:

 Buraki, chleb razowy na zakwasie, czosnek, koper, liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, pokroić, wrzucić do garnka (najlepiej do kamiennego), kromki chleba i przyprawy ułożyć między burakami. Zalać ciepłą przegotowaną wodą. Całość postawić w ciepłym pomieszczeniu na ok.12 dni. Zakwas odcedzić, wlać do butelek i przechowywać w lodówce. Będzie on wspaniałym dodatkiem do barszczu, którego nie należy już gotować.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Oprogramowanie Meteoryt